MOBILITÁS ÉS MULTIMÉDIA MÁTRIXA

A Mobilitás és Multimédia Klaszter (MMK) a Magyar Külügyminisztérium felkérésére meghirdette a “Keressük Magyarország kiber-innovátorait!” elnevezésű pályázatát, amelynek 23 nyertese a Kibertér Konferencián, Budapesten állíthatott ki október 4.-én.A konferencia magyar és nemzetközi IT gurukból, szakpolitikusokból és befektetőkből álló több száz fős közönsége megismerhette a leginnovatívabb hazai digitális fejlesztéseket.

Málnay-Barnabás

Málnay Barnabás

Málnay Barnabást, a Mobilitás és Multimédia Klaszter vezetőjét kérdeztük a cég tevékenységéről, a Cybershow kiállítás és verseny részleteiről.

A Mobilitás és Multimédia Klaszter mivel foglalkozik és hogyan rendezte meg a 2012-es Kibertér Konferencia Innovációs kiállítását és versenyét?

Málnay Barnabás: Az MMKlaszter 2007-ben alakult meg azzal a céllal, hogy összefogja a magyar mobil- és újmédia technológiák kutatóit, fejlesztőit és értékesítőit, valamint hogy segítse a hazai fejlesztések, találmányok (világ)piaci bevezetését. Jelenleg közel 70 tagunk van, köztük telekommunikációs és informatikai nagyvállalatok, infokommunikációs innovációra fókuszáló kis- és középvállalkozások, ígéretes új technológiákat fejlesztő startup cégek, valamint kutatóközpontokat fenntartó egyetemek.

Éves nagyrendezvényünk, a Magyar Innovációs TechShow idén júniusban immár negyedszer kínált lehetőséget a hazai digitális ipar szereplőinek, hogy egy konferenciával egybekötött több száz fős kiállításon mutassák be legfrissebb eredményeiket. A rendezvény referenciaként szolgált a Kibertér Konferenciát szervező Külügyminisztérium felé, akik felkértek bennünket, hogy rendezzünk a TechShow mintájára egy kiállítást, hogy a konferencia potens nemzetközi közönsége előtt is megmutathassák magukat a legígéretesebb magyar IT vállalkozások.

Milyen feltételekkel lehetett pályázni a rangos eseményre?

M. B.: Egy több lépcsős kiválasztási rendszer keretében kerestük a leginnovatívabb hazai IT vállalkozásokat. A nevezés teljesen nyílt volt, bármilyen nemzetközi szintű, infokommunikációs technológiára épülő hitech megoldásokat kínáló, már kész prototípus állapotban lévő projekt indulhatott. Közülük választotta ki az üzleti angyalokból, a Prezi.com, a Nemzeti Innovációs Hivatal, a PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., a BME, valamint a Külügyminisztérium szakembereiből álló zsűri azt a 23 csapatot, akik részt vehettek a kiállítással egybekötött versenyen.

nyertesek1

Kik nyerték el a különböző díjakat?

M. B.: A kiállítással egybekötött verseny győztesei rendkívül kreatív, és üzletileg is komoly potenciált rejtő projektekkel neveztek. 3 kategóriában hirdettünk nyertest. A zsűri fődíját a háromdimenziós nyomásmérő eszközt kifejlesztő Optoforce csapata nyerte el. Az eszköz számos előnnyel bír: az olcsó előállítási költségek mellett rendkívül sokszínűek a felhasználási lehetőségei. A leginnovatívabb megoldásnak járó elismerést az EasyLing érdemelte ki. A magyar projekt lényege, hogy a különböző nyelvű honlapok szöveges tartalmait eredeti környezetükben fordítja le egyetlen könnyed kattintás segítségével. A legjobb prezentációnak járó díjat a JobCTRL csapata vihette haza. Az újszerű alkalmazás objektív mérési rendszere segít optimalizálni a számítógépen illetve mobilon munkát végző dolgozók hatékonyságát, átlagosan 10 százalékos produktivitás növekedést ígérve a felhasználóknak.

Hogyan zajlott az ünnepélyes díjátadó?

M.B.: A három győztes projektnek járó díjat Sztáray Péter (miniszteri biztos, a Külügyminisztérium biztonságpolitikai ügyekért felelős helyettes államtitkára), Fekete Gábor (a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium e-közigazgatásért felelős helyettes államtitkára), valamint Korányi László (a Nemzeti Innovációs Hivatal elnökhelyettese) adta át.

Lesz -e folytatása a pályázatnak: szakmai fórum, vagy más rendezvény, melynek keretében az IT szektor újabb kérdéseket válaszokat tehet fel egymásnak? A Mobilitás és Multimédia Klaszter segítheti e a továbbiakban a szakmai találkozók létrejöttét?

M.B Ennek a pályázatnak nem lesz folytatása, de az MMKlaszter számos rendezvénnyel biztosít teret a hazai vállalkozásoknak a bemutatkozásra, az üzleti közösség- és kapcsolatépítésre. Ezek közé tartozik a korábban említett Magyar Innovációs TechShow, illetve angol nevének ütősebb rövidítésével HITS, ahol évről-évre Magyarország innovációs ökoszisztémájának legújabb, legbámulatosabb fejlesztéseivel ismerkedhet meg a közönség. A “magyar CES”-ként aposztrofált TechShow-t 2009 óta rendezzük meg azzal a céllal, hogy a közönség megismerje a legfrissebb magyar infokommunikációs termékek krémjét, és kapcsolatba lépjen a digitális iparág döntéshozóival, illetve a startup szcéna közösségével.

2-3 havonta visszatérő ún. High-Tech Pubot rendezünk, amelyre a szakma mellett civil érdeklődőket is várunk. Itt klasztertagjaink képviselői egy pár perces rövid prezentáció után bemutatják legfrissebb projektjüket, és egy sör, vagy limonádé mellett kötetlenül eszmét cserélhetnek a résztvevőkkel. Ezen felül számos hazai és nemzetközi, a szektor számára meghatározó szereplővel biztosítunk találkozási lehetőséget; legutóbb Mark White-ot, a Szilícium-völgy sztárügyvédjét hívtuk meg vendégnek egy üzleti reggeli keretében. A Mr White nevével fémjelzett ügyvédi iroda képviseli többek között a Hotmail-t, a Tesla Motor-t és a prezi.com-ot az Egyesült Államokban, akárcsak klasztertagunkat, a PocketGuide-ot.

Kategória: Információ és tudás
Címke: , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólás